Doe uw machientjen een plezier en geef het wat het nodig heeft

Toen ik net was gestart met het breien op de Passap probeerde ik garen uit dat ik liggen had, een allegaartje van soorten. De draad was geschikt voor handbreien, niet op conen gedraaid en niet geparaffineerd, ik probeerde. Soms lukte het, soms ook niet. Ik heb heel veel knoopjes gemaakt, heel veel draad opnieuw opgewonden en heel veel weggegooid. Veel gevloekt dus.

Omdat ik in die eerste “foefelfase” telkens faalde met katoen spitste ik mij toe op wol, liefst echte wol. Uiteindelijk was ik “goed” met de bolletjes sokkenwol van Annell, draad die je met de hand zou breien met naalden 2,5 – 3. Ik kan er niet alles mee breien, zo breit patent absoluut niet vlot. De wol is prima hè, zeker voor sokken. Maar ik brei er ook mutsen, sjaals, wanten en truitjes mee. Enkele vriendinnen hadden al laten vallen allergisch te zijn voor wol, ik dacht dat ze het hadden over het prikken. Okay ja, dat kan irritant zijn maar ik vond het niet voldoende reden om de wol waarmee ik vlot breidde te veranderen. Pas toen ik merkte dat mijn dochter krabde gelijk zot als ze een zelfgebreid truitje droeg kwam het rinkelen van dat belletje écht binnen. Je kan dus wel degelijk allergisch zijn aan wol. Alez, niet zo zeer aan wol maar aan de lanoline, het wolvet in de vacht van schapen.

Sokkenwol is een wolmix van iets mindere kwaliteit, omdat het “maar voor je voeten is”. De huidreceptoren op onze voeten zijn zo zindelijk niet dus daar steekt het zo nauw niet. Integendeel, hoe meer je de sokken wast en de boel dus een ietsiepietsie vervilt, des te warmer en comfortabeler de sokken worden.

Het breien van truitjes voor mijn koters is voor mij een leuke oefening. Zowel in het testen van steken als in het beter worden in omrekenen van handbreipatronen naar machinebreipatronen (die 6 uren wiskunde komen toch nog van pas). Aangezien mijn kinders nogal van de hete soort zijn – nooit koud die gastjes, vre thermostaat – zijn wollen truitjes enkel maar nuttig voor putje winter. Sinds mijn dochter naar school gaat en dus ook veel meer buiten zit wil ik haar wel voorzien van nog enkele warme truitjes. De warmteregulerende eigenschappen van schapenwol zijn hierbij het grootste voordeel aangezien zij ook snel gaat zweten. Uiteindelijk kwam ik uit bij alpacawol; superwarm (7x warmer dan lamswol) en anti-allergeen (bevat geen lanoline)!

Vandaag zou ik het liefst blijven breien met GOTS (Global Organic Textile Standard) gecertificeerde & diervriendelijke wol. Maar om uit te proberen, proeflapjes te maken en veel fouten te maken is dat een duur grapje (zo doet het pijn in mijn portemonneetje dat ik nu proeflapjes draai met die Alpacawol van bijna 100€ de kilo). En ook, er zijn zoveel mooie garenmixen beschikbaar dat het een beetje jammer is om die niet eens te testen. Dussss, ik zet het van mij af. Ik beperk mezelf niet langer 😀 (lees: freeeeeeedom!). Als ik wil oefenen en beter worden in wat ik doe is het gewoon ronduit onnozel mezelf beperkingen op te leggen. Een mooie stitch kan er zo verschillend uitzien met ander garen, een andere steekgrootte, dubbele draad…

Dit nog maar net gedacht plaatste ik een bestelling van garen (ja, ik waagde mij zelfs aan katoen!) op conen, verschillende materialen. Hoewel ik probeer te vermijden een “gewoontebeestje” te zijn (zijn we dat niet allemaal?) sluipt het zelfs binnen in mijn hobby. Het loslaten van die angst om te veranderen, om iets te doen dat je niet kent, kan zo verrijkend zijn. Ik wacht vol spanning en ongeduld op mijn bestelling, net zoals ik als kind aftelde om op scoutskamp te vertrekken! #whiiiiiii

Achteraf gezien had ik beter vroeger geïnvesteerd in deftig materiaal, het zou me veel frustratie bespaard hebben. Maar ja hè 🙂 En ook, wat een geprutst steeds om bolletjes sokkenwol met de wolwinder op te draaien om vlot te kunnen breien. Rechtstreeks van de cone breien is soooo much easier! To make a long story short, doe uwzelven een plezier en pruts niet zoals ik met bolletjes handbreiwol op uw schoon machientjen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *