Stel een deep clean van je breimachine niet langer uit! Enkele tips.

Toen de Passap mijn eigendom werd was hij in niet al te beste staat. Het beestje had onafgedekt onder een volière gestaan. Echt. En nog werkt dat spel!

Birds. I knooooow, right?!

Ruim anderhalf jaar geleden gaf ik de Passap Duomatic 80 een milde onderhoudsbeurt. Ik wist dat een “beetje stofzuigen” en een “beetje smeren” niet zouden volstaan. Maar een deep clean? Daar durfde ik mij nog niet aan te wagen.

Vuil. Maar echt supervuil! #kizzig

Misschien is het omdat ik het lonkende lentezonnetje heb gezien, deze week waagde ik het er op om mijn breimachine open te maken 😎 Gelukkig werd ik bijgestaan door de nodige ervaring en kennis van een sterk paar diy-handen.

Zorg dat je de juiste tools hebt!

Zo geschiedde. Daar lag het dan. Open en bloot op tafel. Ontdaan van alles wat de Passap de Passap maakt. Plastiek in de pompbak, goed schrobben met een scheut Dreft. Alle metaal werd gereinigd en opgeblonken met brandalcohol om daarna ingesmeerd te worden met Ballistol-olie.

Weer een WIP (Work In Progress). Ook breiwerk. Maar dan anders.

Het opnieuw assembleren, dat mag een huzarenwerkje genoemd worden. Gene zever, acht uur werk!

Smijt maar in de pompbak!

Maar wat glijdt het door boter, ’t is magnifiek. Deze knitty nerd werd niet alleen door dat lente-zonnetje verblijdt maar ook door het smooth “sleeren” van het breislot over de naalden en -gidsen. So worth it!

En nu is het aan gij! Enkele tips:

 • Neem foto’s, véél foto’s! Voor de juiste volgorde maar ook voor de “voor” en de “na”. Of om later aan de kleinkinders te tonen. Of in de living te hangen.
 • Maak een thermos straffe koffie en wees geduldig. Vergeet het koekske niet.
 • Vloeken kan helpen.
 • Zijt voorzichtig. Breekt het, dan zal vloeken niet meer helpen.
 • Het motto “hoe vettiger, hoe prettiger” geldt niet. Smeer je machine maar wees spaarzaam, het vet moet er niet afdruipen. Beloon jezelf achteraf met frietjes van de frituur.
 • Verzamel potjes om moeren, vijzen, bouten… in te vergaren. Organisatie is key.
 • Weg met die naaimachine olie! WEG. ER. MEE.
 • Laat je bijstaan door iemand met kennis van zaken. Twee paar ogen zien meer dan één.
 • En vooral, geniet er ook een beetje van!

7 reacties

 1. Wouters Mayarka

  Ik heb zo’n zelfde briemachine en die kan ook wel eens een goede poetsbeurt gebruiken maar ik weet niet goed wat voor soort olie en zo je daar dan voor gebruikt en waar je die dan kan kopen , en die alcohol menthanol weet ik ook niet waar men die kan kopen.
  Ik was 16 jaar oud toen ik heb leren breien op de passap breimachine en dit jaar word ik 75 en wil toch nog weer gaan breien want breien maakt me rustiger af en toe kan ik ook wel eens goed vloeken en zo als u zegd het helpt niet altijd maar toch het lucht wel op

 2. marie paule reyntjens

  hey leuk iemand tegen te komen die een beetje hetzelfde idee had dan ik . Jaren geleden kreeg ik een passap duomatic dubbelbeds breimachine tweedehands en door lockdown heb ik deze terug van de zolder gehaald ook gereinigd maar durfde deze wel niet zo ver uit elkaar vijzen . Ze doet het terug maar ook ik probeerde met restjes handbreiwol en soms lukt en soms niet . Dus ik ging er ook vanuit dat het aan het soort wol ligt. Mijn vraagje waar koop je geparafineerde wol op cone en hoe bereken je een handbreipatroon om . Of vind je ergens op het net breipatronen voor machine.
  vriendelijke groeten Reyntjens Marie-Paule

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *